Βιογραφικό

Είμαι Απόφοιτος του Ιστορικού Αρχαιολογικού του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978). Εργάσθηκα στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1981-2007 ενώ ασχολούμαι ειδικότερα με την προετοιμασία υποψηφίων στο μάθημα της Έκθεσης από το 1978. Εξειδικεύθηκα στη διδακτική των γλωσσικών μαθημάτων από ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γλωσσολογία και τις σύγχρονες μεθόδους διδακτικής των ζωντανών γλωσσών.

Γι’ αυτό το σκοπό έχω παρακολουθήσει συνέδρια και σεμινάρια σχετικά με διάφορα θέματα παιδαγωγικής και διδακτικής και ειδικότερα σχετικά με την εφαρμοσμένη γλωσσολογία και τη διδακτική του γλωσσικού μαθήματος, την επικοινωνιακή διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος, την επιχειρηματολογία, τη βιωματική μάθηση, τη δημιουργικότητα και την προσωπική ανάπτυξη, τις σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης.

Εκτός από τη συμμετοχή μου στη διοργάνωση πολλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων στα σχολεία όπου υπηρέτησα, είχα αναλάβει την προετοιμασία της ομάδας του Γ.Ε.Λ. Παλλήνης για τους Πανελλήνιους αγώνες Αντιλογίας. Γι’ αυτό το σκοπό είχα παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια επιχειρηματολογίας.

Έχω διατελέσει αντιπρόεδρος και συντονίστρια για τη διόρθωση του γλωσσικού μαθήματος στο 39ο Βαθμολογικό Κέντρο Παλλήνης (2003 και 2004).

Από το 1999, έτος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, διεξάγω έρευνα πεδίου για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τη διδασκαλία του μαθήματος της έκθεσης βασισμένη στο Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Σκοπός αυτής της έρευνας ήταν ο εντοπισμός των ελλειμμάτων στα βιβλία Νεοελληνική γλώσσα για το Γυμνάσιο και Έκθεση-Έκφραση για το Λύκειο, που προκαλούσε τη γνωστή κακοδαιμονία στο γλωσσικό μάθημα, και η απόπειρα δημιουργικής αξιοποίησης της διδασκόμενης θεωρίας για την παραγωγή λόγου. Από την έρευνα αυτή και τη μελέτη της σχετικής με το θέμα βιβλιογραφίας προέκυψαν σχετικές διδακτικές προτάσεις.

Έχω παρουσιάσει αυτές τις προτάσεις σε Σχολικούς Συμβούλους της Αττικής, οι οποίοι εν συνεχεία με κάλεσαν να τις παρουσιάσω σε επιμορφωτικές συναντήσεις–ημερίδες για εκπαιδευτικούς που διοργανώθηκαν:

  • στο 6ο Λύκειο  Ν. Σμύρνης (17/2/2004)

  • στο 2ο Λύκειο Χαλανδρίου (14/12/2004)

  • στην Ευαγγελική Σχολή Ν. Σμύρνης (13/1/2005)

  • στο 13ο Γυμνάσιο Πειραιά (16/2/2005)

  • στο Κολλέγιο Ψυχικού (2006 και 2007)

  • στο Λύκειο Ν. Μάκρης (2006)

  • στο Λύκειο του Μαραθώνα (2007)

Επικοινωνία

Κάππου Μαρία

Εκπαιδευτικός-Φιλόλογος

τηλ. 22940 33277, 6973416076

e-mail:
mkappou@gmail.com